söndag 31 januari 2010

Söndagsmiddag

Idag kommer mina svärföräldrar och Alex morfar över på söndagsmiddag. Alex mamma är tokig i mina piroger så de är en given huvudrätt ikväll. Till förrätt blir det quesadillas med en het tomatsalsa och gräddfil. Det tar 1,5 till 2 timmar att laga ihop middagen, det är bara att sätta igång.


Det här behöver du för middag till fem personer:

Piroger;
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Nöt- eller quornfärs 500g
Tabasco
Tomat puré
3 kokta ägg
Kärnfria oliver, gröna
Färsk koriander 1 kruka
Smördeg två färdiga rullar (elller en sats hemmagjord)
1 vispat ägg
Sesamfrön



Finhacka löken, fräs den glansig i lite olivolja. Vält ner färsen, bryn tills den är genomstekt. Stänk ner några droppar tabasco (efter smak) och 2-3 matskedar tomatpuré. Häll över en halv dl vatten, låt sjuda ihop. Smaka av med salt och peppar, låt svalna något. Gärna på balkong eller i fönster, om det är kallt ute. Under tiden kan du göra tomatsalsan. När färsen svalnat tärnar du de kokta äggen, hackar en handfull oliver och hälften av koriandern. Blanda, smaka av, krydda igen om nödvändigt. Fyllningen i pirogerna kan varieras till oändlighet, det här är min favorit. Man kan även ha kokt ris eller potatis, fetaost och paprika i, prova dig fram.


Rulla ut smördegen, använd en frukostskål eller dylikt och tryck ut rundlar på ca 10x10 cm. Vänd på rundlarna så du får den ”klibbiga” sidan uppåt. Platta till kanterna. Lägg lagom mycket köttfärs i mitten av rundeln och fäst kanterna mot varandra, så du får en mini calzone, gör tio – tolv stycken. Pensla pirogerna med vispat ägg och strö på sesamfrön. Man kan även garnera med ost om man vill. Slå på ugnen, 200 °c och ställ pirogerna svalt medan du gör quesadillas.



Tomatsalsa;
1/2 kruka koriander
5 tomater
1/2 vitlöksklyfta
1 liten bit habanero
Citron
Flingsalt
Vitvinsvinäger
Oliv olja

Hacka koriandern, spara en fjärdedel till dina quesadillas. Skölj och tärna tomaterna, finhacka vitlöken och en bit habanero (storleken på biten varierar, smaka av hur het den är genom att smaka av med tungspetsen på en uppskuren bit).



Skölj händerna noga och blanda om, smaka av med några droppar och lite salt. Öka mängden habanero om salsan blev för svag och ha i mer tomater om den blev alldeles för stark. Det ska vara lite sting i den. När du är nöjd har du i en kork olivolja och en halv kork vitvinsvinäger. Rör om en sista gång, ställ svalt. Dags för quesadillas.




Quesadillas;
1 paket små tortilla bröd
Ost (gärna olika sorter)
Frystorkad persilja
Lite av koriandern


Man kan variera ostsorterna, idag använder jag prästost(arla), parmesan (änglamark) och fetaost (apetina, 10 %). Riv de hårda ostarna på den grova sidan av rivjärnet. Lägg i lagom stor bunke, smula ner fetaosten. Häll i den hackade koriandern och två matskedar persilja. Man kan ha i vilka färska örter man vill. Man kan även blanda i grönsaker, t.ex. lök, majs och paprika.
Platta ut ostmassa mellan två tortillabröd. Lägg brödet i en ”torr” upphettad stekpanna. Grilla varje sida tills den fått fin gyllenbrun färg och osten har smält.
Skär varje quesadilla i fyra bitar. Servera genast med en klick gräddfil och tomatsalsa. Stoppa pirogerna i ugnen när ni sätter er för att äta förrätten.
Ställ timer på tjugo minuter, pirogerna är färdiga när de fått fin färg.



Smaklig spis!

Tips! Låt gräddfilen och tomatsalsan som blir över stå framme och ät tillsammans med pirogerna.

Tillbehör;
En enkel grönsallad
En god vinägrett
Gräddfil
Tabasco

Gott att dricka till;
Folköl!

Soundtrack;
The Knife - Deep Cuts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar