lördag 6 februari 2010

Do The Funky Chicken

Ugnstekt kyckling, med färska örter och ett krämigt avokadoris. Vad kan passa bättre på en slapp dag som denna? Ute är det milt och skönt, solen tittade till och med fram en liten stund idag (äntligen), här hemma ska vi dansa loss och äta gott.

Vill speciellt skicka en tanke till tre av mina närmaste, My, Lo och Nathalie, som befinner sig i Australien – de önskade det här receptet och jag levererar. Saknar er. Puss.
Ungstekt kyckling är ett utav mina absoluta favoritrecept. Det kräver lite hackande, men är så värt det när maten är klar. Börja med att sätta ugnen på 200 °c.



Kyckling för 4 personer;
1 hel färsk/tinad kyckling (jag använder Bosarp, den är EKO och KRAV godkänd)
Färska örter, hur många olika sorter som helst! (just idag; frystorkad persilja/basilika och färsk koriander)
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 liten het chili
½ citron
Svartpeppar, grovmalen
Salt, gärna flingsalt



Ta fram en skål, ska rymma minst 4 dl, börja med olivoljan, häll sedan i ca 2 msk persilja och lika mycket basilika. Hacka koriandern. Grovhacka vitlöken, den ska vara i små, små, små minitärningar. Avgör hur mycket chili du behöver (smaka av med tungspetsen på en avskuren kant), fin, fin, fin hacka chilin och släpp ner den i örtblandningen. Pressa ner en halv citron.
Tips! Täck citronhalvan i plastfolie och stick några hål i den ”saftiga” sidan. Pressa! På så sätt slipper du smutsa ner citruspress och dig själv, samtidigt som du undviker kärnor i maten. Smart va?
Smaka av med salt och peppar.
Kycklingen är lite av ett smutsigt jobb, var noga så att inga andra saker får kyckling på sig, rengör händerna noga innan och efter.
Börja med att lägga kycklingen i en ugnssäker form med lite olja i botten, formen måste ha ganska höga kanter eftersom det blir en hel del sky när man lagar kyckling i ugn. Skapa (med hjälp av dina händer eller en sked) ett utrymme mellan huden och köttet på kycklingen. Där ska örtröran in, både bröst och lår. Örtröran som blir över stoppar du in i kycklingen och smörjer in utsidan med. Tvätta händer och bänk noga, diska skålen (och den eventuella skeden) när du ändå är igång. Stoppa in kycklingen i den nedre delen av ugnen.

Om du vill att den ska bli färdig fortare kan du dela den över bröstet såhär med ryggen uppåt, då tar det ungefär 30 – 40 minuter.


Men har du en timma över så låter du den vara hel.
Kom ihåg att ösa kycklingen lite då och då


Avocadoris för 4 personer;
Nykokt ris (den sort du fördrar, idag blir det basmati)
½ finhackad rödlök
2 mogna avokados
½ - 1 dl grovriven parmesan
Grovmalen svartpeppar
En bunke som rymmer ca 2 l.




Börja med att dela avokadon i två, ta bort kärnan och skär ett rutmönster i köttet utan att skära igenom skinnet. Ta sedan en sked och gröp ur köttet, så vips har du små avokadotärningar. Riv ner parmesanen och blanda ner den finhackade rödlöken, vänd ner det varma riset och rör om. Smaka av med svartpeppar. Effekten blir en hälsosammare typ av risotto.

Smaklig spis!

Tillbehör;
Trevligt sällskap
Lite sky på riset

Gott att dricka till;
Ett mycket torrt vin, men idag dög det bra med svartvinbärssaft från Björnekulla

Soundtrack;
Funky musik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar