måndag 8 februari 2010

Indisk värme i februarikylan

Nu går man riktigt på sparlåga, alla månader av mörker tar ut sin rätt. Blåsigt och kallt är det också… Vad kan passa bättre då än en härlig het Masala gryta och ett mjukt och fluffigt Naan bröd att smeka gommen med. Efter en sådan måltid blir man både pigg och varm! Medan vi lagar mat, lyssnar vi på Vaya Con Dios.
– Nah, Neh, Nah Nah…



Het Masala gryta:
(4 personer)

600 - 800 g biff eller kyckling. (quorn i grytbitsformat går också bra)
2- 3 dl vetemjöl
Olja/smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 – 3 dl vatten
1 burk krossade tomater
2 – 6 msk Sambal Oelek (beroende på hur het ni vill ha er gryta)
3 msk inlagd koriander
Garam Masala
Spiskummin
Gurkmeja
Muskotnöt
½ dl rött vin
1 – 2 dl naturell yoghurt
2 msk soya


Börja med köttet, ska vara grytbitsstora (om du använder quorn kan du hoppa över mjölet). Vänd bitarna i mjöl och stek i stekpanna på medelhög värme. Stek tills de får fin stekyta, de måste inte vara helt genomstekta. Lägg de stekta bitarna åt sidan och hacka lök.






Finskiva vitlöken, hacka gullöken i ganska stora bitar. Fräs löken glansig inte brun, sänk värmen något och vält ner köttet. Rör runt ordentligt så att det inte bränner fast, häll på 1 dl av vattnet och en tredjedel av de krossade tomaterna (det ska precis täcka köttet). Krydda!


Jag brukar röja på en rejäl omgång av alla de torra kryddorna. Först täcker jag grytans yta med Garam Masala , sedan pudrar jag på lika mycket spiskummin, gurkmejan tar jag hälften så mycket av och muskotnöten blir det bara några småstänk med. Häll ner sambal oelek, den inlagda koriandern och rödvinet - rör om! Låt puttra under lock i ca 15 minuter.
Häll ner resten av vattnet och de krossade tomaterna. Låt koka tills köttet är riktigt mört (minst 4 timmar om det är nötkött, 2 timmar om det är kyckling och 1 timme om du använder quorn). Smaka hela tiden av och lägg till det du tycker saknas.
När köttet är mört och du kryddat den så du är nöjd med smaken häller du ner yoghurten och soyan, rör om och smakar av en sista gång.

Servera grytan ihop med rykande basmati ris och ett härligt naan bröd att doppa i såsen.
Smaklig måltid - बॉन एपेतीत

Naanbröd:
(6 st)

1 dl mjölk
1/2 paket jäst (25 gram)
1 ägg
2 dl naturell yoghurt
2 msk rapsolja eller annan matolja
1 tsk flingsalt
2 tsk socker
1/2 tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl
Rapsolja till gräddningen

Naan bröd, så gott, så enkelt och ändå så svårt att lyckas med hemma. Det här receptet funkar riktigt bra. Det kräver lite förberedelser, men är som på restaurang och bra mycket godare än de färdiga naan bröd som finns att köpa i affär.


Värm mjölken fingervarmt (37 °C) och lös upp jästen i mjölken.







Vispa upp ägget i en egen skål. Häll ner yoghurt, olja, salt och socker i det uppvispade ägget. Häll ner ”mjölkjästen” i ”äggyoghurten”. Blanda ut bakpulvret i mjölet och arbeta ned i ”äggyoghurtmjölkjästen” (använd degkrok eller slev).
Degen ska vara smidig, du kan behöva lite mer mjöl. Strö mjöl över degen och låt den jäsa under duk till dubbel storlek, tar 20 – 30 min, se till att degbunken inte står för kallt.

Sätt ugnen på 275 °C. Knåda degen lätt och dela den i 6-8 delar. Kavla eller tryck ut till avlånga kakor. Lägg 3-4 bröd i taget på en bakplåtspappersklädd plåt, låt dom jäsa under bakduk i ca 15 minuter. Pensla med olja och finhackad vitlök. Grädda i mitten av ugnen tills bröden är lite uppblåsta och har fått fin färg, ca 5-6 minuter. Servera!
Tips! Prova spännande smaker på dina naan bröd, grunda med olja och prova dig fram. Jag tycker om sesamfrön och salt, men möjligheterna är oändliga, hel kummin, ost, pepparrot, vallmofrö...



Tillbehör;
Hackad isbergssallad
Tärnade tomater
En klick yoghurt (blanda med torkad mynta om du har hemma)

Gott att dricka till;
Rött vin – idag blir det Masi (modello delle venezie)

Soundtrack;
Vaya Con Dios

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar